Return to site

Седмичен бюлетин за интересни наблюдения (23.01.2021)

През изминалата седмица водоплаващите видове птици завзеха вниманието на повечето бърдъри в България. Главната причина беше провеждането на ежегодното Среднозимно преброяване на водоплаващите птици у нас и в Европа. Такива поводи са от голямо значение не само заради данните, които носят след себе си, но и заради самия заряд, който носи това дългогодишно събитие. Традиционно то е много социално (тази година не чак толкова) и винаги събира хора от близко и далеч покрай всички водоеми в страната. Нека да проследим какво интересно бе наблюдавано през последните дни у нас и в Западна Палеарктика.

България

Започваме от Бургас, където нa 19-ти бяха наблюдавани ледени потапници и посевни гъски. Без съмнение това са нашите предложения за топ видовете за тази седмица. И двата вида са достатъчно редки за страната, за да не ги класифицираме кой е "по-" и "най" - затова присъждаме двойно отличие :) Както се досещате, това са едни от типичните зимни редки гости, които малцина от българските орнитолози и любители на птиците са имали шанса да наблюдават. Традиционно се наблюдават по-често покрай морското крайбрежие, отколкото във вътрешността на страната, но ако това важи с пълна сила за посевната гъска, то ледената потапница е наблюдавана няколко пъти по Марица и Дунав.

В Атанасовско езеро бяха наблюдавани над 150 зимуващи червени ангъчи - висока бройка за вид, който до преди 30 години беше почти изчезнал от страната. Четири малки черногърби чайки, заедно с големи черноглави чайки и първите кокилобегачи за годината, също могат да бъдат наблюдавани в южната част на езерото. В района на Поморие в морето бяха наблюдавани червеноврат и ушат гмурец.

Ледена потапница / Снимка: Wolfgang Wander

На север, покрай Дуранкулашко езеро бяха наблюдавани над 20 големи черноглави чайки, две блатни сови и любимия ни папуняк, който оцеля през студените дни. Вече се наблюдават и големи ята от средиземноморски буревестници, които прекарват зимните месеци в Черно море и при късмет могат да бъдат наблюдавани от брега.

В Шумен и региона имаше няколко интересни наблюдения, като започнем от един млад сокол скитник, който бе заснет да си почива на фасадата на жилищна сграда. Освен него, в Шуменския микроязовир могат да се видят звънарки и голям нирец. Отново в Северна България, но този път в близост до река Дунав бяха наблюдавани кадифена потапница и червеногуш гмуркач.

Червеногуш гмуркач / Снимка: Ómar Runólfsson

В района на София от преброяванията бяха регистрирани 2 ушати гмуреца в кариерата до с. Негован, а в езерото Челопечене бяха наблюдавани малка черногърба чайка и червеноклюна потапница. В язовир Искър бяха наблюдавани червеногуши гмуркачи, чайка буревестница и един голям нирец. В язовира до с. Безден бе наблюдавана зимуваща белокрила рибарка, което е доста интересно попадение за района. За любителите на градския бърдинг насочваме вниманието към Южен парк, където бяха наблюдавани няколко прекрасни червенушки.

В пловдивско са наблюдавани черен щъркел (от язовир Калояново) и две черни кани(от рибарниците до с. Труд). Пак в този регион, но високо в Родопите бе наблюдавана лещарка над село Забърдо. В източната част на Тракия в малкия язовир до село Трънково са се приютили няколко тундрови лебеда, червеноклюна потапница и поредния голям нирец. Завършваме българската част с предвестника на пролетта и известен с нелеката задача на носене на бебета - белият щъркел. По една птица бяха наблюдавани в района на Бургас и Дуранкулак.

Западна Палеарктика (ЗП)

В скандинавските държави през последните дни най-интересните вести идват от няколко вида редки чайки. В Норвегия установиха млада американска сребриста чайка и една прерийна чайка (пак от Северна Америка), които са съответно 2-ро и 15-то наблюдение за страната. Във Финландия направиха едно от топ наблюденията за тази година за Европа! Отново чайка, наречена тихоокеанска, но тази идва от североизточна Азия и е едва 10-то наблюдение за ЗП. Последните няколко седмици бяха доста силни за Полша, където скоро видяха сибирска завирушка - азиатски вид, който през няколко години се появява в Европа и черна потапница - американски вид потапница, 14-то наблюдение за Полша.

Сибирска завирушка / Снимка: Jargal Lamjav

Завършваме с Великобритания, където бяха наблюдавани степна бъбрица, кралска гага, американски фиш и отново вид от северна Eвропа и Сибир - малка овесарка.

Приятен завършек на уикенда и не пропускайте птиците около вас! :)

Страхил и Жоро
Sofia Bird Walks

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK