Как да си изберем бинокъл за птици в 3 стъпки

Накъде без бинокъл? :)

Ако има едно задължително нещо, което ви е необходимо за да започнете да наблюдавате птици, то това е бинокълът. Благодарение на него можете не само да определите какво точно лети над вас или е кацналo пред вас, но и да разглеждате птиците в детайли - а разликата между една точка на 30-ина метра и птицата в пълен размер с всички нейни цветове и нюанси е огромна. С течение на времето, бинокълът се превръща в продължение на тялото ви - толкова свиквате с него.

Разбира се, покупката на бинокъл е инвестиция. Имате два възможни варианта - или да вземете евтин бинокъл и с течение на времето да си купите по-добър, или от самото начало да възприемете покупката като нещо дългосрочно и да отделите повече средства. Ние сме по-скоро на мнение, че ако тепърва навлизате в бърдинга (наблюдението на птици), не е задължително да влагате огромни първоначални средства и да си купите висок клас бинокъл. С натрупването на опит човек често променя изискванията си към бинокъла и голямата инвестиция може да се окаже излишна. А и винаги имате опцията да продадете бинокъла втора ръка, ако го пазите в добро състояние.

broken image

Стъпка 1
Изберете ценови клас, комфортен за вас

Да, започваме първо с цената :) В момента има достатъчно разнообразие от марки и модели бинокли от най-различни места - в големите вериги за техника, във фотографските и ловни магазини, от директни вносители или от онлайн портали и магазини. Добрата новина е, че във всеки ценови клас има добри модели, от които да изберете. Нека ги разделим на няколко степени:

  • до 150 лева - тук единствените бинокли, които са годни за употреба, са много мъничките и компактни модели, които се побират в джоба ви.
  • 150-400 лева - тук вече имате по-голям избор от базови модели, като най-често срещаните са т.нар. “porro prism” (онези с традиционната форма, която още я показват и рисуват навсякъде). Но има и добри стартови модели “roof prism” (които изглеждат прави).
  • 400-800 лева - тук са моделите “средна класа”, сред които има наистина чудесни попадения. Почти всички са “roof prism”, които са по-компактен и лек тип бинокли.
  • над 800 лева - тук започват моделите с по-добро качество, като биноклите от най-високият клас с най-доброто качество могат да достигнат до няколко хиляди лева.

Както казахме и по-горе - ако сега започвате, препоръчваме по-скоро да търсите добри модели в базов и среден клас.

broken image

Стъпка 2

Търсете увеличение 8х или 10х (и евентуално 7х)

Идеята, че колкото повече увеличава един бинокъл, толкова по-добре, не е вярна :) Биноклите с голямо увеличение (12х, 15х, 20х) са трудни за боравене, тежат, ръцете треперят и птиците се откриват много трудно. Те си имат свои приложения, но не са това, което ни трябва в момента. Също така, в никакъв случай не си купувайте zoom бинокъл с вариращо приближение.

Накратко - това, което ви трябва, е увеличение 8х или 10х. Каква е разликата между тях?

  • 8х увеличение - по-малко увеличение, но пък картината е по-светла и имате по-широко зрително поле (т.е. колко неща се побират в образа, като гледате през бинокъла). А по-широкото зрително поле е много важно, защото ви помага да намерите птицата много по-лесно.
  • 10х увеличение - по-голямо увеличение, което е полезно, ако птицата е по-далеч. Но пък имате по-тясно зрително поле, т.е. откривате птиците по-трудно, а и усещате повече треперене на образа, когато държите бинокъла за по-дълго време.
  • Бинокъл със 7х увеличение също би ви свършил добра работа - обикновено те имат голямо зрително поле и въпреки по-малкото увеличение, ще можете да откривате и следите птиците много по-лесно.

Ще ви направи впечатление, че след увеличението има и друга цифра - 7х35, 8х30, 8х50, 10х42. Това е диаметърът на предните лещи (не тези, през които гледате, а най-крайните). Той показва две доста важни неща - колко светлина влиза в бинокъла и какво зрително поле имате. Целта ни е да търсим баланс и добра комбинация между увеличение и диаметър на лещата - т.е. като принципно правило, ако имаме избор между бинокъл 10х30 и бинокъл 8х42, по-добре да изберем втория вариант. Но, както всяко правило, и тук има изключения - и те, разбира се, зависят от конкретния модел. Също така е важно да имате предвид и размера - биноклите х25 и х30 са най-компактни (и са минимумът, под който не е добре да слизате при покупка на първи бинокъл), х42 са малко по-обемни, а х50 са големички :)

broken image

Стъпка 3

Преди да купите бинокъл, пробвайте го на живо

Може да сте чели много ревюта, да сте се съветвали с хора и в крайна сметка да е повлиял и външния вид (онзи зеления с червен надпис изглежда доста по-готин, отколкото чисто черния, нали?). Но нищо не може да замени изпробването на бинокъл на живо.

И тук срещаме проблем - в България все още няма място или магазин, където да отидете и да изпробвате наистина добро разнообразие от бинокли, и то навън, а не вътре (едно е да се опитате да видите птица с него, друго е да погледнете 4-5 щанда по-надолу в секцията с микровълновите фурни). Да не говорим за магазин, в който да ви дадат съвет специално за бинокли за птици - и ние все още си мечтаем за такова местенце :) А най-много си мечтаем за птичи фестивали, на които производителите да се надпреварват да ни показват моделите си.

Въпреки това, ви съветваме да положите усилия и когато имате няколко модела предвид, да пообиколите и да ги пробвате. Друг вариант е да поръчате онлайн с опция за връщане 30 дни след покупката, ако не ви хареса модела.

Разбира се, като най-важен елемент търсете ясен, остър образ, който предава цветовете естествено. Ето няколко бързи съвета да оцените качеството на образа:

  1. Нагласете удобно бинокъла по вас. Разгънете го или го свийте, докато виждате един голям кръг, а не двойно. Ако имате диоптър, завъртете настройките на едната леща така, че и двете ви очи да виждат добре. Пробвайте да фокусирате наблизо и надалеч, по-плавно и по-бързо.
  2. След това опитайте да погледнете през бинокъла място с преход между тъмна и светла повърхност, за да видите дали няма жълтеене или синеене на образа.
  3. Потърсете обект с фини детайли и повърхност и вижте дали бинокълът успява да ги предаде добре и без размазване.
  4. Изберете си нещо, което да погледнете, но не го гледайте централно, а го “поставете” на ръба на образа - така ще видите дали има изкривявания.
  5. Погледнете обект, който е на лоша светлина или на по-тъмно (под храст, веранда, автомобил). При хубава светлина много от биноклите се справят добре, но стане ли малко по-тъмно, нещата вече не изглеждат същите.

Освен образа, размерът на ръцете ви, формата на лицето ви, теглото при държане за повече от 30 секунди, удобството при хващане и фокусиране, как бинокълът стои на врата ви - всички тези детайли имат голямо значение. Водоустойчивостта не е задължителна, но пък помага, за да не се плашите и при най-малкия дъжд. Затова не се колебайте да искате и да пробвате най-различни модели, и то поне за няколко минути всеки, а не просто да го вземете и да го подържите за секунди.

Важен детайл и за хората с очила - по-базовите модели имат гумени капачки, които се подгъват надолу, а тези от малко по-висок клас имат въртящи се капачки с различни позиции. Подгъвайте, въртете, пробвайте - важното е да се вижда добре и да оцените това преди, а не след покупката :)

За финал

Тези три стъпки (цена, увеличение, проба) са наистина ключови, ако искате да имате хубави преживявания с птиците и верен бинокъл, който да ви служи добре, за да ги откривате и определяте.

Както казахме и по-горе, във всеки ценови клас има хубави модели бинокли. Така че ви съветваме да проучите, прегледате и пробвате. Вложеното време преди покупката определено си струва - казваме го от личен опит.

Пожелаваме ви много приятни (и по-близки) моменти с птиците!

Страхил и Жоро
Sofia Bird Walks